Blog

E-Hemşire.com

Hematoloji Aferez Hemşireliği

Aferez, hasta veya donörün kanının içindeki bileşenlerin ayrıştırılması işlemine verilen addır.

Örnek vermek gerekirse; sürekli trombosit nakli gereken bir hastaya tam kan nakli yapıldığında hastada diğer bileşen değerleri normal olduğu halde tam kan nakli yapıldığı için değerler yükselir. Bu da yan etkiler yapar.

Bunun önüne geçebilmek için kan verecek donörden sadece hastanın ihtiyacı olan bileşenler alınır.

Bu işlem sırasında makineye bağlı olursunuz ve istenen bileşen alındıktan sonra kan bağışlayıcının vücuduna tekrar verilir.

Ülkemizde hemşirelik eğitiminde hematoloji hemşireliği alanında uzmanlaşma yoktur. Bu yüzden hematoloji hemşireliğini klinik düzeyinde incelemek gerekir.

Birçok hastanede hematoloji kliniği ayrı yer alırken, bazı hastanelerde ise İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı içinde bulunmaktadır.

En Eski hematoloji klinikleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı yer alırken, yatak kapasitesi ve çalışan hemşire sayısı en fazla olan hematoloji kliniği Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi olarak tespit edilmiştir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar