Blog

E-Hemşire.com

Ameliyat Hemşireliği

Hemşirelik yurtdışında onlarca alt branşa sahip bir meslek dalıdır. İşkur tarafından sadece hemşirelik adı altında bir tanım yapılmıştır.

Hemşireliğin alt branşları;

Acil Tıp Hemşireliği,
Evde Bakım Hemşireliği,
Anestezi Hemşireliği,
Doğum Hemşireliği,
Onkoloji Hemşireliği (Oncology Nursing),
Ortopedi hemşireliği (Orthopaedic nursing),
Zihni Sağlık Hemşireliği,
Ameliyat Hemşireliği (Cerrahi Hemşire),
Seyahat Hemşireliği vs. gibi alt branşlardan oluşmaktadır.

Ameliyat Hemşiresi, ameliyatlı değişik hastaların (küçük ya da büyük cerrahi müdahaleler için gelen) ameliyat öncesi, ameliyat sırasında veya ameliyat sonrasında hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir.

Ameliyat Hemşireliği Eğitimi

Ameliyat Hemşiresi olabilmek için Sağlık Bilimleri Fakülteleri, Sağlık Bilimleri Enstitüleri, Sağlık Bilimleri Yüksekokulları hatta Tıp Fakülteleri altında eğitimi verilebilen bir meslektir.

Bu eğitim kurumları altında Cerrahi Hemşireliği Anabilim Dalı ya da Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı altında bölümler varsa başvurular yapılabilir.

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre öğrenci almaktadır. Öğrencilerin bölüme yerleştirilmesi sayısal puana göre yapılmaktadır.

Ameliyat Hemşireliği gerçekten uzmanlık gerektiren bir meslek olduğundan kazanç itibariyle pek çok doktordan daha çok kazandıran bir meslek dalıdır.

Günümüzdeki maliyetçe en yüksek elekronik tıp cihazlarının özellikle ameliyat sırasında kullanıldığını düşünürsek bu aletleri ve cihazları etkin ve verimli kullanabilen hemşirelerin neden sorumluluklarının yüksek olduğunu ve çok kazandıklarını anlayabiliriz.

Ameliyat Hemşiresi olarak Türkiye’de sınırlı sayıda öğrenci yetiştirildiğinden iş bulma konusunda sıkıntı bulunmamaktadır.

Özellikle sağlık konusundan önemli gelişmelerin kaydedildiği ülkemizde çok sayıda eleman açığı olduğundan diğer hemşireler de bu amaçla yer yer istihdam edilmektedir.

Ameliyat Hemşiresi Görev Ve Sorumlulukları

Ameliyat hemşireleri genellikle yaklaşık olarak 6 ameliyat hastasından sorumludurlar. Hastaların durumuna göre hastayı ameliyata hazırlamaktan, ameliyat odasından iyileşme ünitesine (recovery unit) ya da anestezi bakım ünitesine kadar değişik aşamalarda hastanın bakımından sorumludurlar.

Hazırlık safhasında ön medikasyonun (ilaçlar vs. verilmesi) yönetiminden, hastanın ameliyat ile ilgili rızasının alınması ve psikolojik desteği işlemlerinden, gerekli kan testlerinin yapılmasından, hastanın doğru şekilde etiketlenmesinden, alerjik durumunun belirlenip gerekli diyetin uygulanmasından da sorumludur.

Ameliyat sonrası ise şok ve tutukluluk gibi belirtilere karşı gözleme sorumluluğuna sahiptir. Ayrıca ameliyat sonrası açılan yaranın gözlenmesi, iyileşmesi için tedbirlerin alınması gibi bakım tekniklerini bilmesi gerekir.

Ağrı, sızı, ameliyat sonrası kusma ve bulantı gibi belirtiler ameliyat sonrası sıklıkla ortaya çıkan hususlar olduğundan ameliyat hemşiresi bu tür sorunların yönetimini bilmelidirler.

Ameliyat hemşiresi ayrıca hastanın güvenli şekilde taburcu olması işlemlerinden de sorumludur. Hastaya hızlı iyileşme için tedbirleri öğretmekten hatta taburcu olduktan sonrasında yerinde (evinde) ziyaretle gözlemekle de sorumludur.

Yurtdışında ameliyat hemşiresi olabilmek için uygun eğitimi almak ve sonra devlet hemşirelik kurumuna ((Nursing and Midwifery Council) kayıtlı bulunmak gerekmektedir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar