Blog

E-Hemşire.com

Hemşirelik Bakımında Seçenekler

Hemşirelik bakımını planlama sürecinin bu evresinde hemşire, amaçları karşılamada kullanılabilecek değişik bakım türlerini belirleyecek ve sonra bu seçeneklerden amaçları en iyi şekilde karşılayacağına inandığı bakımı seçecektir.

Eğer bir sorunun açık çözüm yolu kabul edilemeyecek gibiyse, hemşire amacı gerçekleştirmek için başka bir yöntem arayacaktır. Banyo küvetine girip çıkamayan bir hasta, küvet yerine duşu kullanabilir.

Eğer bir hasta kolesterolü düşük bir perhiz uyguluyor ve balık yemek istemiyorsa, bunun yerine peynir yiyebilir.

Bazen hemşire, belirli bir sorunu ele alacak kadar yeterli bilgisi olmadığını fark eder. O zaman, uygun bir seçenek bulmakta olasılıkla daha tecrübeli olan diğer görevlilere danışabilir.

Bir amacı gerçekleştirmek için çeşitli hemşirelik bakım seçeneklerini düşünürken, son tercihi yapmada, hastanın güçlerini tanımlayan sonuçlarıyla birlikte hemşirelik değerlendirmesi çoğunlukla çok yararlıdır.

Örneğin körlüğe alışmada güçlük çeken bir hastanın mümkün olduğu kadar bağımsızlık kazanmasına yardımcı olmaya istekli aile üyeleri olabilir.

Hemşire hastaya yardım etmek için bu bilgiyi kullanmak isteyecektir. Kendi kendine iğne yapması gereken bir hastanın el becerisinden yararlanabilir hemşire.

Belirli bir amaca ulaşmak; için uygun bir bakım seçerken, tercihleri saptamada hastayı da göz önünde bulundurmak gerekir. Çoğu zaman, amaca en iyi şekilde nasıl ulaşılacağı konusunda hastanın kendi görüşleri olabilir.

Örneğin eklem iltihabı olan bir hasta önce sıcak su dolu küvete girerse, daha kolay yemek yiyebileceğini ve salık verilen egzersizlerini daha etkin bir şekilde yapabileceğini söyleyebilir hemşireye.

Bir başka örnek; bir yöredeki kamu yöneticileri geçmişte öğrenciler ve bakkal dükkânların da ki levhalar aracılığıyla gezici röntgen arabasının o yöreye geleceğini ilan ederek başarılı deneyim kazanmış olabilirler.

Bakım Yönergelerini Yazma

Bakım yönergeleri belirli bir hasta için seçilen hemşirelik bakımına dayanarak yazılır. Bakım yönergesi nasıl bir hemşirelik bakımının yapılması gerektiğini söyler. Bu yönergelerin açık ve kesin bir biçimde yazılması özellikle önemlidir.

Hastanın gereksinmelerinin planlanan biçimde karşılanması için, ekip üyeleri arasındaki iletişimi ilerletmede, dikkatle yazılmış bakım yönergeleri gerekir. Birkaç örnek bunu açıklayacaktır.

Hastanede yatan yüksek ateşli bir hasta, vücudun su kaybını karşılamaya yetmeyecek miktarda sulu madde almaktadır. Aşırı su kaybına yol açan bir durumdan dolayı, susuzluğu önlemek için olağandan daha fazla sulu maddeyi gereksinir.

Bir bakım yönergesi, «zorla sulu maddeler verin» der. Daha iyi ve daha kesin bir yönerge, «Hasta uyanık olduğu zamanlar, 24 saatte toplam 3.000 cm.3 olmak üzere, her iki saatte bir 200 cm.3 sulu madde verin» der.

Başka bir hastanın, «Hareketi artırın» diyen bakım yönergesi vardır. Bu yönergenin daha doğru söylenişi, «Hastayı günde üç kez koridor boyunca yürütün» şeklindedir.

Çevre sağlık hemşiresi bir ailenin çocukları için şu bakım yönergesini yazmıştır; «Çocuklara aşı yaptırın.» Daha iyi bir yönerge, aşılanması gereken her çocuğun adını, her biri için gerekli aşının kesin türünü ve aşının ne zaman yapılması gerektiğini belirtir.

Kırsal bölgedeki bir selden sonra yazılan bakım yönergesi, "içme suyunun kirliliğini kontrol edin» şeklindedir. Bu yönerge daha iyi şöyle yazılır: "Şehir hıfzıssıhha merkezine başvurarak, merkez suyun mikroplardan temizlendiğini rapor edene kadar, 21 gün süreyle içme suyunun tehlikesiz olup olmadığını kontrol edin.»
İyi bir bakım yönergesi yazılı yönergedir.

Belleğe ve bakım yönergelerinin sözlü olarak iletilmesine güvenmek emin değildir. Sözlü yönergeler unutulabilir, yanlış anlaşılabilir veya yanlış yorumlanabilir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar