Blog

E-Hemşire.com

Hemşirelik Girişimleri

Hemşirelik girişimlerinin üç basit tipi vardır;

- Bağımsız Hemşirelik Girişimi,
- Bağımlı Hemşirelik Girişimi,
- Yan Bağımlı Hemşirelik Girişimi.

Bağımsız Hemşirelik Girişimi;

Denetimcinin ya da başka bir sağlık bakım profesyonelinin isteği olmadan hemşirenin yaptığı girişimlerdir. Hemşirelerin bağımsız girişimleri güvenli bir şekilde uygulayabilmesi için yeterli bilgi ve beceriye sahip olması beklenir. Meme muayenesini nasıl yapacağını hastaya öğretmek bağımsız hemşirelik girişimi için bir örnektir.

Bağımlı Hemşirelik Girişimi;

İstem yazılmasını ya da başka bir sağlık profesyonelinin (ki bu çoğunlukla hekimdir) denetiminde yapılmasını gerektirir. Bu aktiviteler kısmi hemşirelik bilgi ve becerisi gerektirir fakat açık bir istem olmadan yapılamazlar.

İlaç uygulamaları bağımlı hemşirelik girişimlerine örnektir. Pek çok ilaç uygulaması bir hekim tarafından istem yapılmasına rağmen, bunların nasıl uygulancağını bilmek ve yan etkilerini gözlemek hemşirenin sorumluluğudur.

Yan Bağımlı Hemşirelik Girişimi;

Aktiviteyi gerçekleştirmeden önce başka bir sağlık bakım profesyonelinin danışmanlığı ya da ortak yapılan aktivitelerdir. Bir hekim tarafından protokolü yazılmış istemin hemşire tarafından uygulanması bu tip aktivitelere örnektir.

Protokoller, tedavinin mümkün olduğu kadar iyi sonuç vermesi için hemşireye uygulamanın hangi durum ve koşullarda uygulanması gerektiğini belirtir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar