Blog

E-Hemşire.com

Gilaburu

Tuzun zararlı etkilerini dengeliyor, tansiyona iyi geliyor...

Yapılan araştırmalar gilaburu suyunun diyüretik etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu anlamda zayıflama diyetine de çok büyük destek olacağını söylenmektedir.

Gilaburu, Kayseri'ye özgü, özellikle bağlık alanlarda yetişen, kırmızı küçük meyveleri olan bir bitkidir.

Sonbaharda olgunlaşan gilaburu meyveleri toplanarak bir süre su içerisinde bekletildikten sonra, ezilerek çıkarılan suyu içecek olarak tüketilmektedir. Bu bitki başka bölgelerde de bilinmekte ancak, suyu sadece Kayseri'de içecek olarak tüketilmektedir.

Kendine özgü bir tadı ve kokusu olan gilaburu suyu geleneksel olarak evlerde üretildiği gibi ticari olarak da satışa sunulmaktadır.

Gilaburu suyu tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiği düşünülmektedir. Çünkü daha çok eski kuşak tarafından alışkanlık kapsamında tüketiliyor.

Fakat yapılan araştırmalar gilaburu suyunun diyüretik, yani vücuttaki şişkinliği, ödemi çözücü, böbrekleri çalıştırıcı, artık ürünlerin vücuttan atılmasına yardımcı etkileri olduğunu ortaya koymuştur.

Bu anlamda gilaburu suyu zayıflama diyetine de çok büyük destek olacaktır. Çünkü bol sıvı tüketimi özellikle zayıflama diyetlerinde çok önemli bir unsurdur.

Zayıflamak isteyenler, birincisi yeterli ve çok düzenli beslenecekler, ikincisi fiziksel aktivite yapacaklar, üçüncüsü de bol sıvı alacaklar.

Gilaburu suyu ekşi tadı nedeniyle genellikle şeker eklenerek tüketilmektedir. Çok fazla şeker katılmamak şartıyla bunun sakıncası olmamaktadır.

Tansiyon Hastaları Tüketebilir

Hipertansiyonun en önemli nedenlerinden birisi de aşırı tuz tüketimidir. Vücuttan fazla tuzun atılması için bol su içilmesi gerekmektedir.

Gilaburu suyu tuzun zararlı etkilerini bir ölçüde engellemektedir. Özellikle tansiyon hastalarının gilaburu suyunu tüketmeleri önerilmektedir.

Çocuklara ve gençlere de mutlaka tüketim alışkanlığı kazandırılmalıdır. Diğer sağlıklı bireyler de günde mutlaka 1 su bardağı gilaburu suyu içmeliler.

Gilaburu suyu özellikle yaz aylarında kola gibi gazlı içecekler için de çok iyi bir alternatif. Çünkü, bu içecekler şeker içerdiği için sıvı ihtiyacını daha çok artırıyor. Onun için sıvı ihtiyacını şeker içermeyen su, ayran, gilaburu suyu ya da sütten karşılayın ya da doğal olarak meyve tüketin denmektedir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar