Blog

E-Hemşire.com

Çoğul Gebelikte Riskler



Çoğul Gebelikte Riskler


Çoğul gebeliklerde tekil gebeliklere göre daha fazla riskler görülmektedir. Çoğul gebelik oranları dünya çapında değişkenlik göstermektedir. İkiz gebelikler en düşük Japonya´da en yüksek Afrika´da görülmektedir.


Erken Gebelik


Bulantı ve kusma tekil gebeliklere göre daha yoğun ve erken karşılaşılmaktadır. Gebelik hormonları daha yüksek seviyelerde seyretmektedir.

Düşük

Çoğul gebeliklerde düşüklere tekil gebeliklerden daha sık rastlanmaktadır (yaklaşık 2 kat ve çoğunlukla 10 - 14. hafta arasında)

Kaybolan İkiz Eşi

İkiz ve ikiz üstü çoğul gebeliklerde başlangıçta oluşan fetüs sayısı daha sıklıkla doğanlardan fazladır.

Birinci trimesterde (12. haftaya kadar) bir veya birden fazla fetüsün gelişiminde durumu görülebilir. Bu olay ultrasonografi ile görülebilir.

Birinci trimestirde görülen vaginal kanamalar bu sendrom ile ilişkili olabilir. İkiz eşinin kaybından sonra kalan fetüsün durumu çoğunlukla iyidir.

Çoğul Gebelik Nedenli Rahatsızlıklar

Sırt ağrısı, nefes darlığı, yürüme zorlukları (özellikle gebeliğin sonlarına doğru) ve basınç promleri çoğul gebeliklerde daha sıktır.

Anemi

Çoğul gebeliklerde anemi tekil gebeliklerden daha sıktır. Kırmızı kan hücrelerden daha fazla artış gösteren kan hacmi hemoglobin konsantrasyonunu düşürür ve tekil gebeliklerle kıyaslandığında daha kayda değer hemoglobin düşüşlerine yol açar (Birinci ve İkinci trimesterde). 

Ancak üçüncü trimesterde tekil gebeliklerle karşılaştırıldığında hemoglobin düzeylerinde anlamlı fark görülmemiştir.

Erken Doğum

İkiz gebeler üzerinde yapılan çalışmalarda erken doğum yani 37. haftadan önce  gerçekleşen doğum oranı %43.6´dır (tekil gebelerde % 5.6).

Bu oran giderek artmaktadır. Çok erken doğum yani 32. haftadan önce gerçekleşen doğum oranı ise % 6´dır. Fetüs sayısı arttıkça ortalama gebelik süresi azalmaktadır.

İkizlerde Tek Fetüsün Ölümü

Çoğul gebeliklerde fetüslerden birinin ölme riski % 2 ile % 6 arasındadır. Bu durumda annedeki psikolojik travma, yaşayan fetüs veya fetüslerin sağlığıyla ilgili endişelerden dolayı daha da artmaktadır.

Anne öncelikle gelecekte ikizlerden biri olmadan yaşamaya adapte olmaya çalışırken diğer yandan kalan fetüsle arasında bir bağ oluşturmak zorundadır.

Sezaryen Doğum

İkizler tekillere göre daha sık olanlardan sezaryen ile doğmaktadırlar. Çoğul doğumlarda fetüs sayısı ne kadar artarsa, sezaryen doğum olasılığı da o kadar artmaktadır.

Doğum Sonrası

Doğum sonrası kanama çoğul gebeliklerde daha fazladır. İki ya da daha fazla bebeğin ihtiyaçları ile başa çıkmayı öğrenmek anne için stresli olabilir. İkiz annelerinde depresyon yüzdeleri daha yüksektir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar