Blog

E-Hemşire.com

Hastaların Hemşirelerden Beklentileri

Hastaların Hemşirelerden Beklentileri

Hastalar hemşirenin işinin ehli bir kişi olmasını ister. Bu, özellikle hemşirenin teknik aletleri kullanma yeteneğiyle ilgilidir. “Acaba bu nasıl çalışır” veya “Bir türlü çalıştıramadım” gibi sözler hastanın hemşireye olan güvenini azaltır.

Fakat beceriyle ve kendinden emin olarak yapılan işlerde hemşire hasta tarafından övülür. Örneğin iğne yapmada eli çabuk hemşirenin hastalar arasında sözü edilir.

Hastalar hemşirelerden işlerinde ciddi olmalarını bekler. Duygular bulaşıcıdır; bundan dolayı hastalar içten ve neşeli kişilerden hoşlanır. Komik olayları hemşireyle paylaşmaktan zevk alırlar. Mizah çoğunlukla endişe, gerginlik ve öfkeyi giderebilir ve candan ilişkilerin kurulmasına yardım eder.

Şakalaşma hoşa gitmekle beraber, çok az hasta saçmalık ve kaygısızlığı kabul eder. Hastalar sohbet eden ve gülen hemşireleri gördüklerinde, tuhaflarına gidebilir.

Hastalar kadar, hasta aileleri de bir hastanın kapısı önünde konuşan ve gülen hastane personelini gördüklerinde onları acayip karşılar.

Hastalar hemşirelerin düşünceli ve anlayışlı olmalarını ister. Hastaya ismiyle seslenmek hoşa giden ve hatta uzun zaman unutulmayan bir harekettir.

Bu demek değildir ki, hemşirelerin her an bir şey yapması veya söylemesi beklenmektedir. Hastayla konuşmak için birkaç dakika yanında kalmak veya elini tutmak hastayı rahatlatır.

Hastalar kendilerine bakamayacak durumda olduklarında, sağlık gereksinmelerinin karşılanması için hemşirenin yardımını bekler. Hemşire diğer görevlilere bu işi yüklese bile, hasta yine de hemşirenin durumdan haberdar olmasını ister.

Örneğin hasta kendi başına yıkanamadığı zaman başkasının onu yıkamasını bekler. Bir günlük ameliyatlı hastanın önüne bir tas suyu koyup hareket etmesinin yararlı olacağını söylemek tedavi değil, duygusuzluk olarak nitelendirilir.

Hastanın saçını tarayamadığı bir zamanda onu dağınık saçlı bırakmak hasta için üzücü olabilir. Erkek hasta için de bakımlı olmak önemlidir, çoğu tıraş olmadığında rahatsız olur. Ziyaretçilerin kendilerini bakımsız görmelerini istemezler.

Hastalar uygulanan bakımın anlatılmasını ve sorularının yanıtlanmasını ister. Ne yapıldığından habersiz olmak sinirlendirici ve kokuludur. Korku ve endişe acayip görünen alet ve sesleri e daha fazla artar. Bakımın bu yönünü savsayan sağlık görevlileri, düşüncesiz ve şefkatsiz olarak nitelenirler.

Hastalar bakımlarının planlanmasında, sağlık görevlilerinin yanında olmayı ister. Sağlık bakımı amaçlarından biri hastaların yeteneklerinden azami derecede yararlanarak optimum rahatlığı sağlamak için yardımcı olmaktır.

Hastalar hemşirelerle aralarındaki gizliliği olabildiğince saklı tutmak isterler. Kişisel sorular sorulurken, sağlık muayenesinde ve tedavi uygularken bile gizlilik korunabilir.

Örneğin dört-yataklı bir odaya giren hemşirenin “Bugün kimler dışarı çıkabildi?” diye sorması hastanın gizliliğine saygı gösterilmediğini gösterir.

Çevre sağlık hemşirelerinin, evleri randevusuz ziyaret etmelerinden yakınılmıştır. Hasta muayene ve tedavi sırasında sağlık personelince gereksiz yere teşhir edilmeye içerler. Kapıyı vurmadan giren hastane personeli de eleştirilmiştir.

Gizlilik herkese göre değişik anlam taşır. Hastanın yaşı, cinsiyeti, çocukluk günleri, içinde bulunduğu kültürel ve sosyo-ekonomik sınıf, hepsi hastanın gizlilik anlayışını etkiler.

Kaynak: Hemşirelikte Temel İlkeler

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar