Blog

E-Hemşire.com

Diyabetik Hasta Hemşirelik Bakımı

Diyabetik hastalarda, en önemli problem hastanın şekerinin normalden fazla düşebilmesi ve hipoglisemi komasına girebilmeleridir. Bu nedenle şekeri yükselen bir hasta ile düşen bir hastanın klinik belirtilerinin iyi bilinmesi ve gerektiğinde doktorun uyarılması gerekir.

Şeker yükselmesi nedeni ile komaya giren bir hastada cilt genelde kurudur, bazen tansiyon düşükse terleme de görülür. Şuur kapalı ve gürültülü, derin  bir solunum vardır.

Şeker düşüklüğüne bağlı komada ise hastada ileri derece terleme, sık ve yüzeysel solunum daha ön plandadır.

Koma öncesinde şekeri düşen hasta genelde baş ağrısından şikâyet eder, ani tansiyon düşüklüğü ve yere düşme gibi bulgular sıktır. Bu durumdaki hastaya hemen %5 dekstrozlu serum takılır. Çünkü şeker düşmesi, yükselmesinden daha tehlikelidir. Acil olarak kan şekerine bakıldıktan sonra şeker gerçekten düşükse %10-20 dekstroz takılır.

Diyabetik bir hastada elektrolit dengesizliği sık görülür. Hastada çok kolay dekubitis yaraları oluşur. Bu nedenle dolaşımı hızlandırmak için hasta pozisyonu sık sık değiştirilir. Sık banyo yapması temin edilir.

Ayaklarda diabetik ayağı denilen mor, siyah açık yaralara çok sık olarak rastlanır. Bunu önlemek için primrose oil, bitter melon (kudret narı) verilebilir. Geçmeyen yaralarda ozon tedavisi de faydalıdır.

İnfeksiyon hastalıkları sık görüldüğünden idrar sondası, kateterler, nazogastrik sondaları  daha sık aralıklarla değiştirilmelidir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar