Blog

E-Hemşire.com

Hastalık ve Sağlık Kavramı


Hastalık ve Sağlık Kavramı

Hastalık vücudumuzun normal işlevlerini çeşitli nedenlerle artık yapamaması halidir.

Hemşire Hasta İlişkisi

Her branşta ayrı hemşire hasta ilişkileri vardır. Uzun süre bir klinikte yatan hastalar hemşireyi aileden biri gibi görmeye başlarlar.

Hemşireler de buna uygun şekilde davranmalı, fedakar olmalı, kendi yakınına vermeyeceği bir zararı hastalara da vermemeye özen göstermelidirler.

Sağlıkta Temel Hizmetler

Temel sağlık hizmeti genel anlamıyla koruyucu sağlık hizmetlerini önemli bir oranda kapsayan, esasen birinci basamakta verilen, birinci basamak sağlık hizmetini de içinde barındıran sağlık hizmetidir.

- Sağlık hizmetleri değişik meslek üyelerinden oluşan bir ekip tarafından verilir.
- Toplumda sağlıkta ilk başvuru için hizmet birimleri kurulmalıdır.
- Kademeli bir hasta sevki sistemi işletilmelidir.
- Korunma, tedavi-rehabilitasyon ve sağlığı geliştirici hizmetler birlikte ele alınmalıdır.
- Hizmet sürekli ve evlere ve iş yerlerine kadar uzanmalıdır.

Halkın sağlık alanında eğitimi çok önemlidir. Beslenme, temizlik, temiz su temini, sanitasyon, ana çocuk sağlığı, aile planlaması, aşılama, endemik hastalıklarda tedavi ve korunma, hastalıklarda ve ilk yardım konularında tedavi, temel ilaçların temini gibi konular temel sağlık hizmetlerindendir.

Aile hekimliği uygulaması, sağlık ocakları, sağlık evleri, temel sağlık hizmeti veren kuruluşlardır.

 

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar