Blog

E-Hemşire.com

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası


Ağız Bakımı ve Diş Sağlığı


Ağız, günlük yaşam içinde defalarca yaptığımız, konuşma, yemek yeme, gülme gibi aktiviteleri yapan temel organdır. Bu nedenle, ağız hijyeni bireyin benlik saygısını, konuşmasını, beslenmesini ve genel olarak kendisini iyi hissetmesini doğrudan etkiler.

Ağız hijyeni uygulamaları, ağız içindeki yapıların (Diş, dişeti, dil vb.) temizlenmesi, ağız içi enfeksiyonlarının önlenmesi, temizlik ve rahatlık duygusu kazandırmak amacı ile yapılan uygulamalardır.

Ağız temizliği için diş fırçası ve macunu kullanılır. Fırçalama, diş etlerindeki kan akımını hızlandırır ve sağlıklı dokunun korunmasına yardım eder.

Ağız yıkama ve diğer ağız temizliği solüsyonları dişlerin temizliğinin sürdürülmesine yardım eder ve sağlıklı oral mukozanın sürdürülmesi için tükürük salgısını arttırır.

Yaygın Ağız Problemleri

Hijyen uygulamalarına başlamadan önce, bireyin ağız bakımı ile ilişkili uygulamaları ve bilgi düzeyi belirlenmelidir.

Bu amaçla, bireyin diş fırçalama sıklığı, kullandığı malzemeler, diş fırçalama tekniği, protez varlığı ve temizleme biçimi sorgulanmalıdır.

Hastanın ağzı çeşitli sorunlar yönünden gözlenmeli, dişlerin durumu, diş eti görüntüsü, yanak, dil ve damağın durumu belirlenmelidir. Bu amaçla renk, nemlilik, mukozanın bütünlüğü, herhangi bir lezyon olup-olmadığı, ağız kokusu varlığı değerlendirilmelidir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar