Blog

E-Hemşire.com

Hipertansiyon Haftası

Her yıl ölümlerin üçte biri kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanırken bu ölümlerin 7,5 milyonu hipertansiyon nedeniyle oluşuyor.

Dünya Hipertansiyon Haftası vesilesiyle düzenlenen etkinlik kapsamında obezite ve hipertansiyon gündeme taşınacak.

Tuz kullanımına dikkat çeken uzmanlar, eğer sağlıklı yaşam tarzı benimsenirse, beslenme alışkanlıkları olumlu yönde değiştirilirse obezite ve hipertansiyonun önlenebileceğini ifade ediyorlar.

Yapılan araştırmalara göre, Türk halkı ortalama günlük kalorisinin yüzde 44’ünü ekmekten alıyor. Ülkemizde her gün 77 milyon ekmek üretiliyor.

Uzmanlar ekmeğin içindeki tuz içeriğinin azaltılması gerektiği görüşündeler. Bu konudaki regülasyonları yapacak kuruluş ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı.

Uzmanlar obezitenin de dünyada ve Türkiye’de ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Obezite, hipertansiyondan kalp hastalığına götüren en önemli risk faktörlerinden biri.

Hipertansif hastaların veya kalp ve damar hastalarının mutlak surette kilo kontrolünün sağlanması gerekiyor. Aşırı kilo insülin direnci oluşturuyor bu da tip 2 diyabete götürüyor. Bu tip olguların yüzde 80’i hipertansiyondur.

Araştırmalara göre kadınlar, erkeklere göre biraz daha obez. Erkeklerde yüzde 30-33 civarında, kadınlarda ise yüzde 39’lara kadar çıkıyor.

Bir çalışma da ülkemizde obezite ile birlikte hipertansiyonun görülme sıklığının da artığını gösteriyor.

Yapılan araştırmalar Türkiye’de her 4 ölümden birinin hipertansiyona bağlı olduğunu gösteriyor.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar