Blog

E-Hemşire.com

Kanser

 

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bölünmesidir. Pek çok faktör hücre çekirdeği içindeki genetik yapıyı etkileyerek hücrelerde kontrol dışı çoğalmaya neden olur.

Vücut içi ve vücut dışındaki yaralı dokuların ve ölen hücrelerin onarılması için sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptir. Ancak bu bölünme sonsuz değildir. Sağlıklı hücreler hayatları boyunca bölünebilecekleri sınırları bilirler. Fakat kanserli hücreler şuursuzlaşarak kontrolsüz çoğalmaya başlarlar. Bu çoğalmalar sonrası biriken kanser hücreleri tümörleri meydana getirir. Kişi açısından sağlık problemine neden olmayan tümörlere iyi huylu, tehdit teşkil edenlere kötü huylu denir. Tümörler sağlıklı dokular üzerinde baskı yapabilir, içlerine sızabilir ve dokuların yapısını bozabilirler.

Bilimsel araştırmalar kanserlerin %10 unun genetik kökenli olduğunu göstermektedir.

BLOG KATEGORİLERİ
Evde Bakım HemşireliğiHemşire Çalışma AlanlarıHastalıklar ve Hemşirelik YaklaşımlarıManşet HaberlerSağlıklı BakımAktualiteMakale & Sağlık HaberleriDoğal BakımGüncel DuyurularSağlık PersonelleriMesleki BilgilerHemşirelik MevzuatıHemşirelik YayınlarıHemşirelik Eğitimi Veren Okullar